Caroline, consulent
“Vandaag de dag moet je jezelf kunnen verkopen als je een baan zoekt, het is zien en gezien worden. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Het mooie van mijn werk is dat je iemand net dat juiste zetje kunt geven of een goede ingang weet, waardoor het wél lukt om die baan te vinden. Zó leuk als mensen daar enorm dankbaar voor zijn. Dan komen ze met bloemen of bonbons langs. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet, maar het geeft mij wel veel voldoening voor het werk dat ik heb gedaan.”
“Wij begeleiden werkzoekenden naar de arbeidsmarkt, simpeler kan ik het eigenlijk niet zeggen. Het begint ermee dat we bekijken of ze een stabiele basis hebben. Als je geen dak boven je hoofd hebt, diep in de schulden zit of nauwelijks te eten hebt, kun je vaak nog niet aan werk denken. We moeten eerst proberen om samen die problemen op te lossen. Dat doen we bij DZB met een team met mensen van verschillende afdelingen. Onze maatschappelijke rol en dat we écht iets voor iemand kunnen betekenen, spreekt mij erg aan in dit werk.”
‘Een schoolplein is ook onderdeel van iemands netwerk’
“Vanuit Leidse Kracht – onderdeel van het Werkgeversteam – brengen wij vraag en aanbod bij elkaar. We proberen iemands kansen op de arbeidsmarkt te vergroten onder meer door middel van jobtrainingen. Dat houdt in dat we mensen helpen om samen een CV op te stellen en een sollicitatiegesprek te oefenen. Maar we proberen iemand ook te helpen om te kijken of iemand zijn of haar netwerk kan inzetten. Zonder dat je je daar bewust van bent, ken je best veel mensen. Een schoolplein is bijvoorbeeld ook onderdeel van iemands netwerk. Het is natuurlijk niet zo dat je dáár direct een baan vindt, maar via via kunnen de mensen die je daar ontmoet toch helpen.”
“We proberen de kans op slagen te vergroten door kandidaten en werkgevers bij elkaar te brengen. Hiervoor organiseren we geregeld evenementen en bijeenkomsten. We hebben onlangs bijvoorbeeld een bijeenkomst georganiseerd voor taxibedrijven, waar onze kandidaten die taxichauffeur willen worden zichzelf konden voorstellen aan diverse werkgevers. Iets soortgelijks wordt ook ingezet voor vrachtwagenchauffeurs, de zorg, horeca en de sector bouw en techniek. We proberen een vacature zo passend mogelijk te krijgen voor zowel de kandidaat als de werkgever. Dan is de kans groter dat het een succes wordt en dat iemand duurzaam uitstroomt. Ik zeg bij een afscheid van een kandidaat vaak: Ik hoop je hier nooit meer terug te zien, want dat is een teken dat het goed met je gaat.”