Eureka!

Eureka daagt je uit sociaal te ondernemen

DZB Leiden helpt je het beste uit jezelf te halen. We zijn de brug tussen werkzoekenden en het bedrijfsleven en zijn dol op ondernemers met ambitie. Eureka! is onze ondernemerswedstrijd voor Leiden en omstreken. Zowel voor starters met grootse plannen als ervaren ondernemers die een maatschappelijke uitdaging zoeken om regionale banen te creëren.


Ontstaan

Het idee voor Eureka! ontstond in 2013, toen we de eerste editie organiseerden. De ondernemerswedstrijd bood ons de kans een duidelijke maatschappelijke betrokkenheid te combineren met de ambities en talenten van (startende) ondernemers.

We vroegen ondernemers hun gedroomde bedrijfsplannen voor de regio in te sturen. Zij maakten daarmee kans op ondersteuning bij de realisatie daarvan en een startkapitaal om ze op weg te helpen. De driekoppige jury bestond uit Bas van Drooge (Directeur DZB Leiden), Jos Verhoeven (Directeur Start Foundation) en René van Geer (Directeur Secrid). Zij beoordeelden de ingezonden plannen op de mogelijkheden om daarmee banen voor onze mensen te creëeren.

Uit 23 enthousiaste inzendingen koos de jury 5 finalisten die hun idee mochten komen pitchen. Niko Niko werd de trotse winnaar en ontving daarmee de ondersteuning van DZB Leiden om het plan te gaan realiseren, naast een startkapitaal. Het bedrijf produceert briefkaarten en confetti, waarin het bloemzaad verwerkt. Door dit biologisch afbreekbare papier te ‘planten’, groeit dit als vanzelf uit tot een te oogsten veldboeket.Ondernemerswedstrijd voor Leiden en omstreken

In 2015 organiseerden we de tweede editie. We vroegen ondernemers zich nadrukkelijk in te zetten voor nieuwe banen in de regio. De jury bestond uit Bas van Drooge (Directeur DZB Leiden), Pietia Laarhoven-van der Mark (Advocaat en Partner bij TK) en Henk Jan Beltman (Chief Chocolate Officer van Tony’s Chocolonely).

Zij beoordeelden de 27 inzendingen en selecteerden de finalisten voor een grote finale bij Gebroeders de Nobel in Leiden. Raw Patisserie won de tweede editie van onze ondernemerswedstrijd voor Leiden en omstreken. Het bedrijf produceert Organic Raw chocolade bonbons. Bij DZB zijn er inmiddels 14 van onze mensen voor het bedrijf aan het werk. Dit inspireerde ons Eureka! naar een hoger niveau te tillen. 


Eureka 365

Binnenkort komt Eureka in een vernieuwd vorm terug. Houd onze site dus goed in de gaten.